Gå till innehåll

Försäkrings tokerier


eile

Rekommendera Poster

Som de flesta märkte som har trygg hansa försäkring på sin veteranbil så åkte premien upp rejält på en ex : på en c202  så blev nya trafikförsäkringen högre än tidigare helförsäkring, och helförsäkring blev för dyr att teckna.  Fördelen med hel var att vid avställning så gick den över till garageförsäkring vilket så klart inte trafik gör.  Många uppställning ställen som hyrs ut för fordonsuppställning vintertid kräver garageförsäkring.  

 

Hade trygg hansa nyligen på tråden för att beställa hem en fordonvärderare men fick istället tipset för att kringå de nya korkade reglerna så de slipper skicka ut en besiktningsman som gör fordonvärdering inför varje avställning och tecknande av garageförsäkring, vilket förmodligen kostar bolaget betydligt mer än premihöjningen så har de nu detta förslag:  Dagen innan avställning ringer man in och tecknar en helförsäkring, sen ställer man av bilen då övergår helförsäkringen i en garage försäkring a 150:- och de slipper skicka ut sina värderingsmän.

 

Men jag tror det finns hake som de räknar med att tjäna pengar på, vid påställningen blir garage troligen åter en helförsäkring och man får hem en premie på flera tusen och åker på att igen krångla med byte till mer human trafikförsäkring och missar man detta vid påställningen så kan det bli dyrbart. 

  • Like 3
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Hm man får vara med och kolla när det är dags för års förnyelse då.

Hade nog tur och står kvar på mina 1800 för helförsäkringen och 500 mil

Sen att jag alltid är på väg till något "veteran" Nostalgi eller fordons arrangemang för att helförsäkringen skall gälla, när jag är ute och åker är ju ganska naturligt  :)

  • Like 1
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Skrev detta för ett år sedan och det gäller min 9031'a i TH:


"Har precis fått mitt nya försäkringsbrev och ser inga förändringar. LB-försäkring, halv, 100k max-belopp, 500 mil. Ordet 'veteran' står ingenstans, inga andra begränsningar heller.


Det 'enda' anmärkningsvärda är väl att den blivit hela 50%!!! dyrare. År för år har den kostat: 567-578-594-891. Ökning i procent: 1,9-2,8-50."


 


Nu har årets inbetalningskort kommit och det landar på 924:- i år. Fortsätter stadigt uppåt men inte i samma vansinnestakt som förra gången.


Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Funderar på vad som gäller, tex varför garageförsäkring? Det ända jag tror skulle hända om olyckan är framme är ju inte stöld utan brand i lokal där man förvarar fordon,  Lokalförsäkringen täcker väl inte saker som går att sakförsäkra dvs fordon men vanliga halv brand stöld täcker väl inte om skador orsakas av annan brand än i själva fordonet?

 

Har för mig att liknade gäller stöld och åverkan skadas något men stöld misslyckas får man inte ut något för skadorna på halvförsäkringen trots att det uppenbarligen varit stöldförsök?

 

Ska i veckan ringa runt och kolla upp lite mer vad som gäller.

 

Har tidigare haft helförsäkring pga av automatisk garage vid avställandet vissa år struntat i avställning men härom året när den var försäkrad hela året hörde bolaget av sig och vill ha reda på om jag brukade den på vintern och mätarställning. 

 

Men nu när  trafiken blivit dyrare än vad hela helförsäkringen var tidigare på äldre fordon kommer nog fler börja ställa av sina bilar under vintersäsongen och fler väljer bort helförsäkringen, tror bolagen biter sig själv i röva.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

  • 3 weeks later...

Ställde in bilen för vintern och ställde av den idag, ringde och kollade hur det såg ut med LF och TH    Th kommer ha trafik för 528:- hel 1330:- och garage om man haft hel tidigare 300:-    LF  trafik 1330:- Hel 1760:-  och garage gick att lösa som ny kund för 100:- för helår dvs 50:- för halvårs vinterförvaring detta utan några förbehåll på värdet  värdering görs efter skadde tillfälle marknadsmässigt och man behövde inte haft den helförsäkrad innan tecknadet av garageförsäkring.

 

Så ska man garageförsäkra sina fordon verkar LF vara klart smidigast och billigast.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Hej! Jag är ny medlem och köpte min TGB 30 i slutet av maj. Tecknade försäkring hos Trygg-Hansa, fr.o.m 1/6. Lite panik blev det för jag skulle köra bilen från säljaren och hem, en resa på 27 mil, så jag hade inte tid att göra en riktigt bra rundringning.

Försökte med veteranförsäkring, det gick inte. Enligt Trygg-Hansa är det slut med sådant nu, beroende på att det fuskas. Fordonsägarna bedyrar att de bara ska köra till träffar, men verkligheten är att det körs väldigt mycket mer, med resultat att det blir mycket och dyra skador för försäkringsbolaget. Det billigaste alternativet för mig blev en trafikförsäkring för 6343 kronor/helår med 500 mil körsträcka. Trygg-Hansa menar att alla nya avtal kommer att ha dessa regler. Snål som jag är tyckte jag det blev dyrt!

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

  • 2 weeks later...

Jag gillade inte kriterierna för att försäkra som veteranbil då jag vill kunna köra fritt med bilen året runt. Jag ringde runt till ett antal bolag och det slutade med en helförsäkring hos LF. 3874kr betalar jag

 just nu och då får jag köra 1000 mil, deras lägsta steg, så jag behöver nog aldrig oroa mig för att jag ska köra för långt så det kan bli tjafs.

 

Det går inte att byta försäkring under försäkringsperioden om inte försäkringsbolaget vill. Detta innebär att man ofta kan byta upp sig till en dyrare försäkring (från trafik till halv, eller från halv till hel osv.) men inte tvärt om. Då får man snällt betala och vänta ut sin försäkringsperiod. Samma sak gäller om man vill byta bolag.

 

 

Det finns alltid i avtalen att man får avsluta försäkringen om den inte längre är applicerbar, detta sker till exempel vid ägarbyte, när man inte längre har kvar fordonet.

Vill man byta bolag mitt i en period kan man alltså skriva över bilen på någon annan. Det är inte så smidigt, men kanske inte heller så krångligt om man har rätt förutsättningar och någon man litar på.

 

 

Ett annat sätt att byta bolag är om man BARA har trafikförsäkring, då kan man genom att ställa av bilen byta bolag. Detta är något försäkringsbolagen känner till, och ofta felaktigt påstår att man inte kan göra om man frågar eller vill göra det. Anledningen är, som konstaterats tidigare i tråden, att trafikförsäkringen inte innefattar en garageförsäkring, så om man ställer av sitt fordon så är inte längre trafikförsäkringen applicerbar och därför kan man säga upp den och teckna en ny försäkring hos ett annat bolag. Detta fungerar inte om man har en halv eller helförsäkring, för i dessa brukar garageförsäkringen ingå, så då är förskringen fortfarande applicerbart även om bilen ställs av.

  • Like 1
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Tvekar bolagen på att man bara kör för uppvisning träffar, eller bara som kulturgärning en runda på stan så går det väl att hänvisa till biluppgifters snitt uträkningar. Vet inte hur de räknar men min mätare har varvat.

Fordonet ägs av en man 55 år gammal från Värnamo, han har ägt fordonet i 24 år och tio månader. Vi uppskattar den årliga körsträckan till 81 mil.

  • Like 1
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

  • 4 weeks later...

Hur mycket yngre? Jag är 30, bosatt i Tensta (vilket gjorde att de höjde premien på min vanliga personbil med 65% från ett år till ett annat). Jag tecknade min försäkring hos LF 2015-10-01, fick därför ny premie för nån månad sedan men det skiljde inte många kronor mot när jag tecknade den. Kollade upp mina uppgifter nu för att se när jag tecknade den, såhär är premien fördelad:
Trafik: 2392kr

Delkaso: 585kr
Vagnskada: 897kr (Då med självrisk på 3000kr, vissa bolag har lägre premie men högre självrisk).

Årlig körsträcka Max 1000 mil

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

  • 1 month later...

Jag har: TH som försäkringsbolag

helförsäkring privatägd lätt lastbil

max belopp att erhålla 100000:-

max körsträcka 500 mil

helårs pris 1039:- gäller fram till februari nästa år så får se sen då om det blir ändringar.

Nu har jag fått förnyelse pappren på min från TH

Som ovan men premien har höjts från 1039:- till 1108:- så ingen nämnvärd höjning för min del kommande period från 2017-02 till 2018-01.

  • Like 1
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Gick över till TH på nån av 13-bilarna för nått år sen. Frågade pris på trafikförsäkringen, halva priset jfrt alla andra. Klart! Sen kom chocken: Ska du inte ha helförsäkringen för 3 kr extra per år? Jotack! Tyvärr fanns det "vissa" undantag i villkoren för bärgningshjälp :P  ... Men vad jag förstod så ingår hyrbil vid större haverier! Ska nog kolla lite mer i villkoren, men genrerellt är TH prismässigt det enda alternativet för våra gröna skapelser. Har nu alla fordon hos TH. Bor i utkanten på mellansvensk småstad, prisbild på TGB13 ungefär som Audi Quattro här ovan.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Endast 75 max uttryckssymboler är tillåtna.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa redigerare

×   Du kan inte klistra in bilder direkt. Ladda upp eller sätt in bilder från URL.

Laddar...
×
×
  • Skapa nytt...