Gå till innehåll

Få loss pitman armen?


Rekommendera Poster

Ja värme. men sen kanske en rejäl knack med slägga på rätta stället. Så på med avdragaren värm igen och knacka lite med slägga så brukar de ge sej.

I värsta fall snitta upp den mer vinkelslip och byta ut armen sen.

 

Vi har ju nyligen diskuterat en del om det där med pitman armen på bilarna det finns ganska bra beskrivet var man skall skrälla och vart man inte skall skrälla när man värmt den ordentlig.

Skall se om jag hittar den och länka kan lägga en länk till tråden

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Som man säger i Danmark; "Hvis det ikke virker, hente større hammer!"   :lol:

 

Mera seriöst så har du ju som sagt tre metoder att tillgå, var för sig eller i kombination. Nedanstående är knep jag har lärt mig under 50+ år. Jag tar absolut inget ansvar! Din bil, ditt ansvar!   -_-

 

- Dra av med tillräckligt stor axiell kraft (avdragare). Ibland svårt att få klorna tillräckligt långt in och att stanna kvar i grepp. En tving tvärs över skänklarna kan hjälpa. Jag har en skruvtving med kulleden på skruven fastsvetsad som bl a är bra till det. Ett annat alternativ är att plocka ner hela styrväxeln med armen och sätta den i en hydraulpress.

 

- Expandera armens hål med värme. Man kan värma betydligt mer än man tror. Ett trick är att slipa upp en liten blank yta på armen intill hålet. Du kan fortsätta att värma så länge stålet är blankt, när det börjar bli en antydan till färgskiftning ska du sluta värma och kyla av t ex med tryckluft eller blomspruta. Avdragaren är givetvis uppspänd medan du värmer! OBS, packboxen på styrväxelaxeln tål inte särskilt mycket värme, ska du inte byta den ändå så får du vara måttlig med värme!

 

- Hård radiell smäll från sidan vid hålet. Detta är ett gammalt knep för att få styrleder att släppa konan i framvagnen. Du MÅSTE ha ett mothåll på motsatt sida, t ex en slägghammare, när du slår, annars skadas styrväxeln. Slaget pressar ihop hålet så att det fjädrar ut och blir lite ovalt ett ögonblick. Liten hammare duger inte och avdragaren ska sitta på och vara spänd. Två slägghammare fungerar.  :huh:

 

Lycka till!

  • Like 3
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Endast 75 max uttryckssymboler är tillåtna.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa redigerare

×   Du kan inte klistra in bilder direkt. Ladda upp eller sätt in bilder från URL.

Laddar...
×
×
  • Skapa nytt...